19 Ekim 2012 Cuma

TÜRKİYE KİMLERİNDİR



          Devlet; İnsanların toplumsal yaşam süreci içerisinde ortaya çıkardıkları siyasal oluşumdur. Bu siyasal oluşumun ortaya çıkabilmesi için sınırları belirlenmiş bir toprak ve bu toprak üzerinde yaşayan çeşitli ilişkilerle birbirlerine bağlı bir topluluk olmalıdır.(1) Bu toplumun gereksinimlerinin karşılanması için yönetimin merkezileştirilmesi gerekir.


         Öyle bir coğrafya üzerinde yaşıyoruz ki hepimizin bildiği gibi dünyanın hiçbir bölgesinde bu kadar fazla medeniyet kurulmamıştır. Bu bölgede ayakta kalabilmek ve ileriye gidebilmek için tarihi iyi okuyabilmek gerekir.(2) Bu geçmiş araştırılmadığında kendi fikri dışındakilerini beğenmeyen ve ötekileştiren bir anlayış ortaya çıkar tarihi araştırmanın yerini ideoloji alır.


        Halk ve ulus birbirine çok yakın iki kavram olarak bilinir. Halk, genel olarak kendisini kültürel bir varlık olarak görür. Ulus ise siyasal bir varlık olarak tanımlanır. Yani ulusu meydana getiren halktır. Halkın oluşturduğu ulusda devlet ve hükümet'e yetki verir.(3) Max Weber derki ''Yönetime katılmayan toplumun ulus olma niteliği yoktur'' Bir ülkenin oluşumunda aşağıdaki unsurlar önemli olarak görülür.(4)


                                                           


  • Siyasal varlıkta birlik
  • Dil birliği
  • Yurt birliği
  • Irk ve köken birliği
  • Tarihi ve ahlaki birlik  

     Bu  nedenle Atatürk Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına Türk milleti denir diyerek halk olmanın ve millet olabilmenin ayrıcalığını ifade etmek istemiştir. Türk milleti tanımının bu kadar açık ırkçı ve etnik bir görüşe yer vermemesine rağmen politik bakışla hareket ederek Türk kelimesinin etnik bir anlam taşıdığını kastetmek tamamen amacı saptırmaya yöneliktir.(5) Türk milleti Türkiye topraklarında yaşayan değişik ırk ve din açısından farklılık gösteren herkesi vatandaşlık bünyesinde bulunduran ve hepsine verilen ortak bir isimdir.
Türkiye cumhuriyeti kuruluş felsefesi ulasal, üniter ve laik devlet olarak üçe ayrılır. Türkiye Türklerindir ifadesi bu felsefeye örnek olarak kullanılmıştır.





(1) Türkiye cumhuriyeti tarihi ders notları s. 16
(2) Tarih gelecektir Y. Halaçolu s. 9
(3) Avrupa ulus ve devlet H. Schulze s. 97
(4) Terör örgütlerinin sonu İ. Başbuğ s. 42
(5) Devlet ve Kürtler  M. Heper s. 265