13 Mayıs 2013 Pazartesi

Kanlı Oyun Futbol

       Futbol; Mısır mezarlarında ayakla top oynayan insan figürlerine rastlandığı söyleniyor. Hunlar'ın bu oyunu bulduğu orta Asya'da bu oyunun kızlarla erkeklerin beraber oynadığından bahsediliyor. Avrupa'da ise futbolun İngiltere üzerinden yayıldığı temel olarak ele alınıyor! Türkiye'de ise bütün buluşlar gibi futbol da bu gecikmeden nasibini almış bir oyun olarak görülebilir. Ama bu gecikmeli gelen oyun sırasında izleyenler yanyana durabilimiş ve gönül verdikleri renklere destek olabiliyormuş diyorlar yani ben öyle duydum! Çünkü şu an yan yana gelemeyişimizi düşündükçe pek inandırıcı gelmiyor çoğumuza! Eskiden büyük fotbolcular futbola veda ederken rakip takım formalarını giyebiliyormuş. Bu söylemde pek inanılası değil. Neden mi? Bize göre takımı için kavga eden ya da ediyormuş gibi görüneneler büyük fotbolcu! Sahada yaşı nedeniyle en büyük olan kişiye saygı gösteriliyormuş! Biz buna da inanmıyoruz. Türkiye'ye geldiği günden beri hem yaşı hemde kariyeri göz önüne alındığında büyük hatta kocaman bir saygıyı hak eden futbolcuya elli bin (50.000) kişi bir ağızdan saydırıyoruz! Takım ayırt etmiyorum hepimiz ayrı renklere gönül verip hemen hemen aynı şeyleri yapıyoruz!

       Alt liglere bakıyoruz başarı elde eden takımları diğer takımlar alkışlarken biz yani üst liglerdekiler savaşa hazırlanoyuruz! Futbol adam bıçaklamaktır! Dünya değişiyor düşünceler değişiyor insanlar değişiyor biz hâlâ aynı. Avrupa'da on(10) yılda bir görülen gök taşı gibi kısa bir dalgalanma yaratıp kabuğuza çekiliyoruz birbirimizi yemeye başlıyoruz. Herşeye bakıyoruz ve sadece olay yaşandıktan sonra sosyal medyada yorum yapıyor yazılı ve görsel medyada nutuk atıyoruz. Oysa deplasman yasağı çıktığında iyi oluyor diyor taraftarları potansiyel suçlu olarak gösterebiliyoruz. Bakın dünya üzerinde kullanılan dillerin görebilen insanların lehine olduğunu fark ettiniz mi? (Elbette fark etmediniz) Biz sadece bakıyoruz çünkü ellerimiz tetikte değil ellerimiz tweet'te face'de olay olsada eleştirsek mantığındayız! Bizim tek problemimiz görememkte değil, konuşmakla, deneyimlere uygun kelimeri, deyimleri bulmakla ilgili bir çok sorunumuz var! İnsanların nasıl konuştuklarını düşündünüz mü? Bu işin sonunun nereye varacağını görüyorum... Bak şimdi... Benim bakış açıma göre... Satır aralarını okuyup gizli anlamı görürsek... Bu olayın başıma geleceğini göremedim... Bu senin bakış açına göre değişir... Resimleri görüp ne demek istediğimi anlayabildiniz mi? Elbette çoğu kişi anlamadı! Biz sadece bakıyoruz. Bu tür olayların olacağı yıllar öncesinden belli değil miydi?
                                                                           
      Cihat Aktaş ismini sorsan birçok Beşiktaş taraftarı hatırlamayacak çünkü sadece bakmakla ve yorum yapmakla yetiniyorlar. Fenerbaçe Bursaspor maçında Bursa taraftarı Muharrem ağabey bıçaklı saldırıda yaralandı çocuğu Kadir'in gözleri önünde ölseydi! Ölmediğine göre sorun yok! Fatih Çalışkan için hangimiz hesap sordu! Elli bin kişi statda ama kalp krizi geçiren adama ilk yardım 15 dakika sonra ulaşıyor! Daha doğrusu hesap sorulsa dahi muhattabı kim olacaktı? Ben Galatasaray taraftarıyım ilk yarıdaki  maçtan sonra bizim bindiğimiz metrobüse de saldırdılar ben ya da benim gibi maçtan dönen bir insan da ölebilirdi! Sorumlu kim olacaktı? Derken next station Edirne kapı metrobüs durağı ve Fenerbaçe taraftarı Burak Yıldırım'a yapılan saldırı, hepimiz üzüldük hepimiz kahrolduk ama hala bakıyoruz! Göremiyoruz abi #KatilGalatasaray yazıp geçiyor herkes! Ey bu yazıyı okuyan kardeşim hepimiz küçükken kendi mahallesinde futbol oynuyordu ama hepimiz farklı takımları destekliyordu ve kavga etmiyorduk. Tek derdimiz bir top bir de kale olmasıydı. Sonra endüstri işin içine girdi futbol globalleşti derken yan yana bile zor geliyoruz! Ey bu yazıyı okuyan kardeşim artık mahallede futbol oynayabileceğimiz pek bir alan kalmadı ama halısahada farklı renkerde bir forma görürsen sinirlenme ve bu olaylara maruz kalmadığın için defalarca şükret!

Uç nokta; Ne yazık ki taraftar ölümlerine neden olanlar bu haber üzerinden prim yapmaya çalışacak sosyal medya, klüp yöneticileri, federasyon ve devlet yetkilileri olacak! Haberin olsun...